26 липня - 130 років із дня народження Марії Бачинської-Донцової

Марія Михайлівна Бачинська-Донцова 
(нар. 26 липня 1891Сможе Долішнє, нині Сможе — 30 грудня 1978Нью-Йорк) — українська поетеса, громадська діячка, журналістка, дружина Дмитра Донцова.

Марія народилася в селі Сможе Долішнє Стрийського повіту (Королівсство Галичини та Володимирії, Австро-Угорська Імперія, нині село Сможе Стрийського району Львівської області, Україна) в сім'ї Ольги зі знаного священичого роду Устияновичів та її чоловіка о. Михайла Сас-Бачинського, нащадка давнього шляхетського роду Драго-Сасів.

Отримала ґрунтовну освіту: в 1909 закінчила український ліцей для дівчат у Перемишлі, після чого виїхала на навчання до Відня, де в 1910 отримала диплом Вищої торговельної школи для дівчат. Доповненням до економічної освіти стало проходження в 1919 р. інструкторського шовківничого курсу товариства «Сільський Господар».

1909 року, перебуваючи у Відні, Марія Михайлівна познайомилася з Дмитром Донцовим, тоді ще студентом правничого факультету Віденського університету. Батько Марії був проти її шлюбу з Дмитром Донцовим, але випадково помер. Марія взяла шлюб з Дмитром вже після смерті батька. Шлюб був укладений у Львові, 27 травня 1912 у церкві Успіння Пресвятої Богородиці.

З 1914-го була членкинею жіночої чоти УСС. У 1918—1920 перебувала на дипломатичній службі УНР у Данії, Швейцарії, Берліні. З 1921 — у Львові, де стала членом українських товариств «Українська захоронка», «Просвіта», «Сокіл», «Пласт» та Союзу Українок. У 1924 році у зв'язку із справою Ольги Басараб взяла участь у викритті злочинів польської влади.

У 1922—1939 роках допомагала Дмитру Донцову у виданні «Літературно-наукового вісника» і «Вісника», часто публікується на сторінках галицької української та в закордонній пресі. Голова Союзу українок у 1926—1927.

У 1927 році заснувала «Союз українок Волині» і була його головою.

Після Другої світової війни жила в Чехословаччині, потім у Німеччині. У 1950 переїхала до США, була членкинею Союзу українок Америки, редагувала жіночий журнал «Громадянка».

Творчість:

  • М. Бачинська-Донцова: Особисте в ліриці Лесі Українки: Уривок із реферату, прочитаного в Літ.-Мистецькому Клюбі / Наше життя 1953, ч. 9 (жовтень)
  • Бачинська-Донцова М. Теліги (Жмут спогадів) // Теліга О. Спогади / Упоряд. Н. Миронець. — К.: Вид-во ім. Олени Теліги, 2004. — С. 261—270.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!