200 років із дня народження Івана Вернадського

 Іва́н Васи́льович Верна́дський  (нар. 5 червня 1821Київ — 8 квітня 1884Санкт-Петербург) — український і російський економістпубліциствидавецьгромадський діяч. Батько академіка Володимира Вернадського, дід історика та правознавця Георгія Вернадського.

Іван Вернадський не був вузьким фахівцем. Його цікавила ціла низка економічних і статистичних проблем: історія розвитку економічної думки, методологія політичної економії, теоретична та практична статистика, міжнародні економічні відносини, теорія зовнішньої торгівлі, теорія потреб споживачів, питання реформи 1861 року, проблеми сільського господарства, економічно-соціологічні питання. На думку дослідників, твори вченого до сьогодні зберегли наукову цінність.

Вернадський у своїх публікаціях був (не без впливу першої дружини) піонером у справі захисту прав жінок. Іван Васильович закликав жінок займати такі місця праці, де б вони могли проявити себе найефективніше та заробляти нарівні з чоловіками. Щоб звільнити жінок від домашньої праці, він пропонував створювати спеціальні помешкання з широкою мережею ресторанів та інших підприємств побутового обслуговування.

Щодо проблем індустріалізації та урбанізації, то Вернадський відразу ж зрозумів шкідливий вплив цих явищ на довкілля.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!