Батькам. Прислухайтесь до дітей та молодих людей для їх здорового розвитку та безпеки. Як підтримати Акцію - онлайн «Я проти наркотиків». ІНСТРУКЦІЯ


  У 1987 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила щорічно відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність та співробітництво з метою досягнення мети створення міжнародного суспільства, вільного від зловживання наркотиками.


  Величезна проблема сьогоднішнього суспільства полягає у тому, що наркотики вживають молоді люди, підлітки. Чому наркоманія виникає саме у молоді?   Особистісна та ідейна незрілість, невизначеність соціальної ролі молодої людини, надмірні протести проти влади дорослих і чимало інших причин штовхають підлітків до наркоманії. Молодь ставить власні фізіологічні потреби та чуттєві задоволення понад емоційно-вольовий контроль власної поведінки - і цей фактор є сприятливим для причини виникнення наркотичної залежності.
  Дуже важливою метою, яка стоїть батьками, є раннє виявлення ознак вживання наркотичних або психотропних речовин підлітками.

Ранніми ознаками вживання наркотичних речовин, незалежно від їх виду, можуть бути такі зміни у поведінці, характері та фізіології підлітків:

  • безпідставне зникнення з дому на досить тривалий час;
  • пропуски занять у школі, зниження успішності в навчанні;
  • різкі зміни у поведінці, що не були властивими раніше, (необгрунтована агресивність, злобність, замкнутість, зміна кола друзів, неохайність);
  • часті звернення до аптеки;
  • поява брехливості, відчуженості;
  • виникнення боргів;
  • зникнення цінних речей та грошей з дому, крадіжки;
  • втрата зацікавленості до навчання, праці, захоплень, перегляду телепередач;
  • зникнення з дому таких хімічних речовин, як оцет, питна сода, перманганат калію, йод, ацетон та інші розчинники;
  • поява у підлітка флаконів з невідомими рідинами, а також пакетів з рослинною сировиною;
  • знаходження у підлітка шприців, голок, гумових джгутів, закопчених ложок, таблеток, наркотичних речовин;
  • поява в лексиконі підлітків нових жаргонних слів: баян, машина - шприц, колеса - таблетки; драп, план, дур, ширка, мулька - назви наркотичних речовин та ін.;
  • наявність у підлітків слідів від ін'єкцій у будь-яких частинах тіла;
  • розлади сну (безсоння або надзвичайно тривалий сон, сон вдень, важке пробудження та засинання, тяжкий сон);
  • розлади апетиту (різке підвищення апетиту або його відсутність, прийом значної кількості солодощів, поява надзвичайної спраги);
  • коливання розміру зіниць (різко розширені або звужені до булавкової головки) та кольору шкіри (різко бліда, сірувата).
   Наявність у підлітків однієї або декількох з вищевказаних ознак не дає підстав для ствердження того, що дитина вживає наркотики. Діагноз наркотичного сп'яніння може бути встановлений тільки лікарем-наркологом, а діагноз наркоманія - тільки лікарсько-консультативною комісією. Однак це повинно спонукати батьків більш пильно ставитись до поведінки дитини, звернутись за порадою до лікаря-нарколога.
  Адже отримавши кваліфіковану медичну та психологічну допомогу при перших спробах вживання, дитина чи молода людина має більше шансів уникнути страшної прірви наркотичної залежності.
Крім того, слід пам'ятати, що майже всі дії, пов'язані з наркотиками, переслідуються законом.

Чи є вихід зі становища, що склалося?
 Авжеж, якщо батьки або небайдужі оточуючі люди згідні прийти на допомогу і мають витримку, терпіння і віру у підлітка. У нашій країні є наркологічні диспансери, реабілітаційні центри і фахівці, які завжди прийдуть на допомогу. Є служби, які займаються такими важкими проблемами підлітків, так звані «телефони довіри». Проте це зовсім не легкий шлях. Це тривала боротьба.

   Варто пам’ятати, що успіх спасіння охопленої наркотичним дурманом молоді залежить не від лікаря, не від психолога чи іншого спеціаліста, а насамперед від нас самих, від того, які ми будуємо стосунки з власними дітьми, як ми виховуємо їх у сім’ї, у школі, у суспільстві.


Поділіться статтею та підтримайте Акцію-онлайн «Я проти наркотиків»  в соціальних мережах з хештегами за темою. 

Наприклад

1. Зайдіть на Facebook під своїм акаунтом.
2. У вікні, призначеному для нової публікації, напишіть повідомлення.




3. опублікувати матеріали або посилання (малюнки, фото, статті, відеоролики і т.п.), спрямовані на профілактику наркоманії, пропаганду соціально-позитивного і здорового способу життя серед дітей і молоді.



4. Визначивши тематику поставте теги які не суперечать цілям заходу (#ДальницькаОТГ, #Барабой, #Дальник #Доброолександрівка, #Роксолани, #ЯпротиНаркотиків )





Тепер користувачі соціальної мережі, які клікнули за таким же хештегом, зможуть побачити ваше повідомлення і знати  вашу позицію.



Головне! Не забудьте перевірити настройки конфіденційності! Якщо ви хочете, щоб зазначену публікацію змогли побачити всі Фейсбук-користувачі, її потрібно обов'язково зробити доступною «Всім»

ПАМ'ЯТАЄМО!  "Здорова молодь - наше майбутнє!"



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!