День архітектури України


Свято День архітектури України відзначається на початку липня. Засновано у відповідності до Указу Президента в 1995 році. Святкування включають заходи, присвячені історії національної архітектури, її розвитку та гармонізації.



Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва. 
Наприклад, якщо вам доведеться побувати в столиці, то зверніть увагу на Андріївську церквухристиянський православний храм, побудований в 1754 році в стилі бароко в честь апостола Андрія Первозванного. Він був побудований за проектом архітектора Бартоломео Растреллі на Андріївській горі.

Особняк Могильовцева, широко відомий як «Шоколадний будиночок» — свою популярну назву отримав через коричневий колір та великий руст, що нагадує шоколадну плитку. Будинок збудовано в 1901 році за проектом головного архітектора Києва, академіка архітектури Володимира Ніколаєва на замовлення відомого промисловця, фінансиста та мецената, купця першої гільдії Семена Могильовцева, який жив у ньому до своєї смерті 10 серпня 1917 року, заповівши майно численним племінникам.

Будиок із химерами (1901–1902) — цегляна споруда з прикрасами міфологічних та мисливських сюжетів, є головною архітектурною спорудою раннього неоготичного стилю Києва. Свою назву отримала завдяки скульптурним прикрасам, тематика яких — тваринний наземний та підводний світи, атрибути полювання, міфічні істоти.

  Марії́нський пала́ц у Києві зведено в 1750–1755 роках за зразком палацу, який проектував Вартоломей Растреллі для Олексія Розумовського, фаворита та фактичного чоловіка імператриці Єлизавети Петрівни. Під час відвідування Києва 1744 року Єлизавета сама обрала для нього місце. У незалежній Україні в Маріїнському палаці проходять урочисті державні події — нагородження, прийоми, вручення вірчих грамот послами іноземних держав, саміти і зустрічі офіційних делегацій на найвищому рівні.
Собор Святого Пантелеймона монастир розташований у місцевості, яка раніше мала назву «Лазаревщина». З 1802 тут знаходився будинок вікарія — намісника Михайлівського Золотоверхого монастиря. У 1802-1803 збудовано і освячено перший храм. 16 липня 1905 за проектом Євгена Єрмакова було закладено великий собор.


  «Будинок вдови, що плаче»
   На одному з будинків у центральній частині міста німецький архітектор Едуард Брадтман зобразив плачучу вдову. Чи це справді вдова, що плаче, ще досі залишається під питанням.
   Двоповерховий «Будинок вдови, що плаче» розташований у центрі міста, на розі вулиць Банкової та Лютеранської. Полтавський купець Олександр Аршавський придбав тут ділянку і дав доручення київському міському архітектору німецького походження Едуарду Брадтману (1856-1926) спроектувати житловий будинок. Будівництво почалося у 1907 році, і за якийсь час у Києві з’явився напрочуд красивий двоповерховий дім у стилі модерн.




Південний міст - найвищий міст України (135 метрів) вантовий міст через ріку Дніпро в КиєвіБудівництво було започатковано у 1983 році, автомобільний рух мостом відкрито 25 грудня 1990 року, рух поїздів метро — 30 грудня 1992 року. Автор проекту та головний інженер — Заслужений будівельник України Фукс Георгій Борисович. На будівництво було витрачено близько 112 мільйонів карбованців (близько 200 мільйонів доларів).Довжина мосту — 1256 метрів, ширина — 41 метр. 

Ресторан "Поплавок" в місті Дніпрі, ще з  1976 року дозволяє відзначити найяскравіші дати жителів міста. Вміщює 3 банкетних зали на 15, 80 та 150 чоловік.



  Загальні тенденціі європейської архітектури завжди знаходили тут благодатний грунт. У період з 16 по 17 століття архітектурні течії країни активно відобразили ренесанс, а к кінцю 18 століття в архітектурі України вже можна було побачити класицизм.
  Найбільшу кількість пам’ятників архітектури можна знайти у Львові. Зокрема, в місті збережено близько двох з половиною тисяч пам’яток історії та архітектури.
   Про архітектуру Львова можна розповідати неймовірно багато та краще побачити все на власні очі. У 1998 році місто було внесено до світової спадщини ЮНЕСКО.
   Архітектурне багатство країни помітно в будь-який її точці: Храм-маяк Святителя Миколи Мірлікійського в селі Малоріченське - найвищий храм у Криму .Будівництво церкви велося з 2004 по 2007 роки. Названий ім'ям покровителя моряків і мандрівників — Святого Миколая.
Середньовічний замок Кам'янця-Подільського стоїть на скелястому півострові в каньйоні річки Смотрич. Замок імовірно існував ще за часів Київської Русі (як дитинець давньоруського граду), проте  кам'яний
замок побудували литовські князі Коріатовичі в кінці XIV століття. 
 Одеський національний академічний театр опери та балету — найстаріший оперний театр України. Будинок зведено 1887 року під керівництвом архітекторів Фердинанда Фельнера і Германа Гельмера («Бюро Фельнер & Гельмер») у стилі віденського бароко. Архітектура глядацького залу витримана в стилі пізнього французького рококо.
Унікальна акустика підковоподібного залу дозволяє доносити навіть шепіт зі сцени в будь-який куточок залу.
 Святогірська Лавра - монастир РПЦвУ у Святогірську (Донецька область). Монастир розташований на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця (так звані Святі гори). Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірского.

В указі Президента України № 456/95 від 17.06.1995 сказано: «Встановити День архітектури України, який відзначати щорічно 1 липня, - у Всесвітній день архітектури».
   Всесвітній день архітектури заснований Міжнародним союзом архітекторів, що виник у 1946 році, після Другої світової війни, коли потрібно було піднімати з розвалин міста, відновлювати підприємства, відтворювати пам’ятники архітектури. 
    Україна багата своєю історією , історичними пам'ятками та пам'ятками архітектури. Кожне місто несе свою історію та енергетику. В кожному місті мандрівник неодмінно знайде улюблене місце до якого обов'язково ще повернеться і не раз. Кожне місто України заслуговує на окремий огляд. 
   Проте досить багато місць в Україні, які являються історичними  архітектурні пам'ятки потребують реставрації. Ми повинні знати свою історію, повинні її зберегти!
   Провести огляд історичних пам'яток України за один раз не можливо, а надихнути на це можна й потрібно. В умовах пандемії людей закликають не наражати себе на небезпеку. Подорожувати зараз небезпечно, та інтернет простір завжди може провести тобі екскурсії містами рідної України

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!