Виставка до Дня Конституції

 


   28 червня цього року Україна відзначатиме 27-му річницю прийняття Конституції – головного нормативно-правового акта держави, який закріплює основи суспільного ладу, державний устрій, систему, порядок утворення, принципи організації і діяльності державних органів, права та обов’язки громадян.

    Наша Конституція визначає, що Україна є правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права. Вона гарантує нам права і свободи і забороняє дискримінацію. 

   У Конституції закріплений суверенітет Української держави над всією її територією, яка визнається недоторканною. А захист цього суверенітету і територіальної цілісності є найважливішою функцією держави і справою всього Українського народу! Дієвість цієї норми Конституції українцям доводиться демонструвати на практиці вже восьмий рік поспіль.

   Ухвалення Верховною Радою України Основного закону 28 червня 1996 року стало важливим етапом утвердження державності, мало величезне політичне та правове значення для розвитку української політичної нації та громадянського суспільства. Венеціанська комісія визнала нашу Конституцію однією з найдемократичніших у Європі, особливо в частині прав, свобод та обов’язків громадян, які повністю відповідають міжнародним стандартам у галузі конституційного права.

    Сьогодні Конституція – ядро нацiональної правової системи України.  Для нас, українців, Конституція – це про права і свободи, це про гідність,цінності, хребет нації, стійкість та нескореність.

Наша Конституція справді зорієнтована на людину, гуманістичні цінності та правові відносини між суспільством і державою. Такою вона є, зокрема, тому, що, попри досвід життя в тоталітарній системі та наявність колоніального минулого, українським землям був властивий пошук норм і засад, які б регулювали взаємодію між населенням і владою. Власне, це також робить нас частиною Європи та істотно відрізняє від росії.

             Додаткові матеріали Українського інституту національної пам’яті до Дня Конституції України:


- Інтернет - банери до цього державного свята (2022 );

- Інформаційні матеріали до 25-річчя від дня ухвалення Конституції України (2021 ) ;

-  Ключові тези та історична довідка щодо української Конституції;

-  Фотоальбом «‎ ‎ Незалежність. Найкращий час » ;

- Виставка «‎ ‎ На службі Феміді » .

      Інтернет-банери, які підготував Український інститут національної пам'яті, розповідають про історичних постатей, які були причетні до створення перших кодифікацій права на українських землях чи сприяли розвитку правової думки :

                         


  
                                    


Виставка «На службі Феміді»

   Виставка «На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі» розповідає два десятки історій правників та адвокатів, які відстоювали права українського народу у Російській та Австро-Угорській імперіях, брали участь в  українському визвольному русі та державотворенні. Зокрема – історії Олександра Кониського, Іллі Шрага, Миколи Василенка, Миколи Міхновського, Станіслава Дністрянського, Андрія Лівицького та багатьох інших. Також виставка висвітлює розвиток українських правничих студій та правничої думки у міжвоєнний період, в умовах перебування українських інтелектуалів в еміграції.

  Проєкт створив Український інститут національної пам'яті у партнерстві з Національною асоціацією адвокатів України та Національним педагогічним університетом імені Михайла Драгоманова. 

Уперше виставка відкрилася в Києві наприкінці листопада 2021 року. 

Над проєктом працювали: Ярослав Файзулін, Ірина Василик, Ольга Токарчук, Галина Басара-Тиліщак, Оксана Женжера, Тетяна Ватажишина.





Виставка у приміщенні Будинку Культури




      


   


    У Дальницькому  Будинку  Культури були проведені заходи присвячені 27 - річниці прийняття Конституції України :

 1. Написана інформаційна стаття з матеріалами взятими з даних Інституту Національної Пам`яті ;

2. Були виставлені інтернет банери;

3. Матеріали виставки «На службі Феміді»;

4. Виставка у приміщенні Будинку Культури.




 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!