День Європи в Україні

 

День Європи   відзначається  9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на європейському континенті


9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.

Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи». У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.


Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи





Цінності Європейського Союзу :

1.    -   Повага до людської гідності

2.       Свобода

3.           Демократія

4.           Рівність

5.           Верховенство права

6.      Повага до прав людини.

Офіційний девіз Європейського Союзу – «Згода в різноманітті». 

Завдяки ЄС мешканці європейських країн поєднуються у співпраці заради миру і добробуту, а численні культури, традиції та мови держав Європи є безцінним активом цього континенту. 

    Це прапор Європи. Він є символом не тільки Європейського Союзу, але й символом єдності країн Європи та її індивідуальною ознакою в широкому сенсі. Коло золотих зірок символізує солідарність і гармонію між народами Європи.


  Гімн «Ода до радості»

У 1985 році «Ода до радості» була схвалена Радою ЄС, главами держав і урядів як офіційний гімн Європейського Союзу. Музика гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван  Бетховен написав у 1823 році. Вірш (1785 р.) — Фрідріха фон Шиллера, який виражав ідеалістичні погляди на братерські стосунки між усіма представниками людської раси.

           Цікаві факти про ЄС :

 Рік заснування Європейського Союзу – 1958.

Його «батьки» – Європейська економічна спільнота і Європейська спільнота вугілля і сталі.

Країни-засновниці ЄС – Франція, Італія, Бельгія, Люксембург, Нідерланди і Федеративна Республіка Німеччина. Термін їхнього членства перевищує 60 років.

Представництво Єврокомісії в Україні з’явилось майже одразу після проголошення Незалежності – 1993 року в Києві.

Євросоюз – не держава, хоча має всі ознаки, властиві державам: символіку та валюту.

Територіально Європейський Союз займає не лише Західну і Центральну Європу, а й деякі землі американського континенту, басейну Карибського моря та Індійського океану. ЄС у Гваделупі чи неподалік о. Мадагаскар – наслідок давньої колонізації цих земель європейцями.

    Євросоюз не має єдиної столиці, але більшість важливих рішень щодо Європейської Унії ухвалюють у Брюсселі.

     Безвізовий режим з ЄС дозволив українцям більше подорожувати. З  початку дії безвізового режиму українці здійснили понад 50 млн поїздок до країн ЄС.

В ЄС діє спільний ринок, товари і послуги безперешкодно рухаються між країнами.

ЄС є найбільшим торговим партнером України та її щедрим донором.

            З моменту набуття Україною незалежності у 1991 році Європейський Союз та Україна динамічно розвивають відносини один з одним. Україна є пріоритетним партнером ЄС у рамках Європейської політики сусідства (ЄПС) та Східного партнерства. Амбіції ЄС та України щодо посилення відносин один з одним створили можливість вийти за межі співпраці й сягнути поступової економічної інтеграції та поглиблення політичного співробітництва.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!