14 грудня, Україна відзначає День ліквідатора!

Не лише Україна, а весь світ вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Адже якби не мужність та самопожертва тих, хто в квітні 1986-го року прийняв на себе вогненний виклик, то це була б катастрофа з куди більш масштабними наслідками.

 Назавжди викарбувалась в пам`яті дата страшної аварії на четвертому блоці ЧАЕС - 26 квітня 1986 року.

 Відзначення Дня ліквідатора 14 грудня було офіційно встановлено Президентом України 10 листопада 2006 року, на згадку про завершення 14 грудня 1986 року будівництва саркофагу над четвертим зруйнованим енергоблоком ЧАЕС.

 Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. Працювали вахтовим методом – приїздили одні, отримували максимально допустиму дозу радіації й їхали назад. На зміну приїздили інші. Сьогодні ми згадуємо їх – тих, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі. Попри величезну ціну, яку довелося заплатити, самі ліквідатори-чорнобильці нерідко називають 14-те грудня святом. Як відомо, 29 листопада 2016 року було завершено насування арки, яка накриває четвертий енергоблок. Будівництво нового саркофагу, який розрахований на 100 років, тривало 4 роки і коштувало 2,15 млрд доларів.

«Із могилою поруч і побіля ЧАЕС

Біля мертвої Прип’яті – дерево-Хрест.

Тих, що впали у квітні, мов у гарті війни,

Просить дерево пам’яті: «Пом’яни, пом’яни…»

Минуло 35 років Чорнобильському лиху, але згубний вплив «мирного атома», що вийшов тоді з–під контролю, відчуваємо і донині. Саме тому так важливо, вшановуючи пам’ять учасників ліквідації, котрі відійшли в інший світ, приділяти особливу увагу підтримці живих героїв та усіх постраждалих від  аварії, думати про те, який крихкий світ і робити все для того, щоб подібного ніколи не повторилось. Запам`ятати, та не допустити повторення такого лиха - це головна мета людства, це заповідь усіх Чорнобльських героїв.

У цей пам’ятний трагічний день щиро дякуємо  ліквідаторам, міжнародній спільноті, яка допомагає Україні долати наслідки аварії на ЧАЕС, працівникам зони відчуження, які забезпечують радіаційну та екологічну безпеку.  

Хай швидше відроджується українська земля від страшних наслідків аварії! 

Усім героям тогочасним,

Що нині поміж нас живуть - 

Низький уклін, сердечня дяка,

Ми подвиг Ваш  запам`ятаєм на віки!

Миру, добра, благополуччя і міцного здоров’я 

Нашим славетним героям-ліквідаторам!!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!