30 жовтня - 110 років із дня народження Григорія Крука

 Крук Григорій Якович (також: Григір Крук, нім. Gregor Kruk, 30 жовтня 1911, Братишів, нині Івано-Франківська область — 5 грудня 1988, Мюнхен, Німеччина) — український скульптор і графік, який працював у Німеччині. Основна тема творчості: історична доля України — понад 300 скульптур різного формату; серед скульптурних робіт «Портрет патріарха Йосипа Сліпого», «Монахиня», «Відпочинок», «Селянське подружжя».Народився в малоземельній родині Якова та Катерини Круків у селі Братишеві під Вовчою горою на Станиславівщині (нині Івано-Франківська область). Його дід і батько були гончарями. У Григорія були молодший брат Іван та старша сестра Марія.
Дев'ятирічним хлопчиком почав відвідувати сільську чотирикласну школу. Учитель школи Василь Лукасевич переконав батьків надати синові можливість продовжувати навчання: після закінчення 5-го класу в Нижневі В. Лукасевич привіз талановитого учня до деревообробної школи в Станиславові, де той почав навчатися на різьбярському й столярському відділеннях, хоча батьки мріяли бачити Григорія священником або вчителем.
Закінчивши навчання, в 1931 виїхав до Львова та вписався до школи декоративного мистецтва. Однак студіям юного Крука на відділі скульптури настав кінець: професор Нальборчик, не завбачивши у нього таланту до різьби, порадив йому стати кравцем і задовольнятися пришиванням ґудзиків.
Не бажаючи повертатися додому з такими новинами, Григорій почав відвідувати майстерню Сергія Литвиненка, який тільки-що повернувся з Парижа: останній там продовжував навчання й виставляв свої роботи в салоні Тюїльрі. Працюючи над надгробком Івана Франка, С. Литвиненко доручив Григорієві зробити кайло, яке мав тримати Каменяр. Вдячний за нагоду придивлятися, як працює скульптор, виготовляв для нього та його друзів меблі.
Більшість його виставок відбулися в Мюнхені (1946, 1947, 1952, 1960, 1963, 1969). Мистець також мав персональні виставки в багатьох містах Америки, Канади, Азії (Пекін, Анкара) та Європи. Серед них, зокрема, Париж, Лондон, Единбург (1954), Бонн (1955), Рим (1957), Нью-Йорк і Філадельфія (1961), Відень (1962), Берлін (1963), Торонто (1964), Мерано (Італія) та Вільдбад (Німеччина) (1968), Дубровник (1970), Гент (1971), Кіхлей (1986).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!