Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

 

Нам горе люте
 Миром перебути,             
Нам поховати 
Зло в бетон і бронь, 
І – не забути! 
– Доки світ і люди,
Синів землі, що відвели вогонь.  

 26 квітня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Аварія на Чорнобильській АЕС стала одним з похмурих символів трагедії, до якої може призвести техногенна катастрофа. 

Вночі 26 квітня 1986 року в 1:23 на АЕС, що знаходиться на території України, стався вибух. Будівля четвертого енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 вогнищ пожежі. В результаті аварії стався викид в навколишнє середовище до 380 000 000 кюрі радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137, стронцію-90.
  Всього в атмосферу було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Загальна площа радіаційного забруднення України склала 50 тисяч квадратних кілометрів в 12 областях, радіаційному забрудненню піддалися і регіони РРФСР з територією майже 60 тисяч квадратних кілометрів і з населенням 2,6 мільйона осіб. Також були забруднені 46,5 тисяч квадратних кілометрів території Білорусії, де проживало до 20 відсотків населення цієї країни.
  Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії (включаючи наступні роки) склала близько 600 тис осіб.
  Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, переважно онкологічних захворювань, принесла величезними збиток для навколишнього середовища і, в кінцевому рахунку вплинула навіть на хід історії. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються досі.
Багато ліквідаторів, отримавши велику дозу радіації, пішли з життя. Але в наших серцях назавжди залишиться пам'ять про них і про всіх, хто безвинно постраждав від чорнобильської катастрофи. Світла пам'ять тим, хто пішов у безсмертя, залишивши смуток та біль у серцях українців. Шана та вдячність відважним рятувальникам за їх подвиг заради безпеки нинішнього та майбутніх поколінь.
Шановні учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС! В лиці наших односельчан Пирога Володимира Володимировича та Сотніченка Антона Олексійовича висловлюємо щирі слова подяки всім ліквідаторам за їх мужність, героїзм та самопожертву.  Низький уклін Вам за героїчний подвиг, щира подяка за те, що Ви зробили для України! Героям-ліквідаторам та їхнім родинам зичимо міцного здоров`я і довгих років життя, щастя, радості, сімейного затишку, миру та злагоди!
  Вклоняємось пам'яті ліквідаторів, які  відійшли у вічність!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Концерт до Дня Державного прапора та 33-Ї річниці Незалежності України