День пам’яті загиблих захисників України


     29 серпня – День пам’яті загиблих захисників України.

    Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.

       Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво – традиційно для себе – порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник. 


Іловайськ – це не лише трагедія, а й сторінка української незламності, це

чин і подвиг українських військових. Пам’ятаймо, що попри втрати та обман ворога наші воїни не здалися, а продовжили прорив із пастки та боротьбу.

    Цей день також допомагає нам пам’ятати про підступність та віроломність російського агресора, про те, що будь-які переговори із терористами та вбивцями є смертельно небезпечною справою, і що довіряти їм не можна.

     За даними Книги пам’яті полеглих за Україну, з 2014-го, станом на 1 грудня 2021 року загинули 4490 українських воїнів.
Повномасштабне вторгнення Росії 24 лютого 2022-го відкрило нову сторінку героїзму, стійкості та, на жаль, втрат. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що з моменту повномасштабного нападу на серпень 2022 року


«у війні проти російських загарбників загинули майже 9 тисяч українських героїв».


Україна вже 10 років переживає найбільше випробування в новітній історії

– веде збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти

російського агресора.

     У нинішній війні ми платимо надзвичайно велику ціну. Безперечно, це не єдиний день у році, коли згадуються полеглі та віддається їм шана. Але це

особливий день, нагода для всього суспільства зосередитися на вдячності та

пошануванні, зробити все можливе, аби пам’ять про героїв була збережена та

зміцнена на багато поколінь вперед.


Памʼятаємо і будемо памʼятати.

 



 До Дня памʼяті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і  територіальну цілісність України у закладі Дальницького будинку культури організовано тематичну виставку. Та показ фільму «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас»



   Не оминула біда і нашу громаду. Сьогодні ми вшановуємо памʼять загиблого земляка, який виконував свій громадянський обовʼязок, ціною власного життя, а саме: Заєць Руслан Степанович. Проживав на території Дальницької сільської ради в селі Грибівка.     Був дуже чесною людиною, чоловіком, татом і дідусем. З початку війни пішов не вагаючись захищати нашу неньку Україну, щоб його сімʼя та односельці могли жити під мирним небом. Руслан був солдатом, стрільцем. Загинув 4 грудня 2023 року в Донецькій області.


    З метою гідного вшанування героїзму і самопожертви воїна, полеглого за суверенітет і територіальну цілісність України  відвідали могилу загиблого воїна громади, поклали квіти та вшанували хвилиною мовчання памʼять про Героя. Також проведена поминальна панахида за полеглим.

     Вічна памʼять Герою- нашому земляку.

Низький уклін рідним та близьким загиблого Героя. Немає у світі нічого такого, що могло б замінити втрату сина, чоловіка, батька і брата.


Памʼятаємо і шануємо!










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Концерт до Дня Державного прапора та 33-Ї річниці Незалежності України