7 вересня - 80 років із дня народження Євгена Лебедєва

 Лебедєв Євген Вікторович ( нар. 7 вересня 1941, м. Мелекесс, нині Димитровград Ульянов. обл., РФ - пом. 12 червня 2018 м. Київ) - український вчений у галузі хімії високомолекулярних сполук, академік НАН України, заслужений діяч науки і техніки України.

Євген Лебедєв народився 7 вересня 1941 року у місті Мелекесс, Ульянівського району, Російської федерації .

Після завершення навчання у школі вступив до Куйбишевського політехнічного інституту, який закінчив у 1968 році, ставши в ньому асистентом кафедри пластмас. Продовжив своє навчання у 1971, втупивши до аспірантури Інституту хімії високомолекулярних сполук АН УСРСР. Навчання у інституті було завершено достроково захистом дисертації у вересні 1974 на тему «Морфологічні дослідження сумішей полімерів в аспекті їх взаємодії з плазмою газового розряду».

Закінчивши навчання у аспірантурі, продовжив працювати у інституті спочатку молодшим науковим співробітником, а потім у 1976 році став старшим науковим співробітником за конкурсом, у 1980 році став завідувачем лабораторії, а згодом у 1982 році начальником відділу.

Дисертацію «Полімерні модифікатори композиційних полімерних матеріалів і перед перехідний стан полімер-полімерних систем» захистив у 1982 році.

У 1985 році Євгена Лебедєва призначено виконуючим обов'язки директора Інституту хімії високомолекулярних сполук, а уже у квітні 1986 року обрано директором. Науковець став членом-кореспондентом НАН України у 1988, а академіком в 2003 р.

Лебедєв один з провідних учених України у галузі високомолекулярних сполук, зокрема, хімії і технології багатокомпонентних полімерних систем і полімерних композитів.

Він працював у співавторстві над фундаментальними дослідженнями властивостей рідких полімерних сумішей в області розшарування, у ході досліджень було виявлено, що в разі переходу з однофазного в мікрогетерогенний двофазний стан система досягає екстремальних значень фізико-хімічних параметрів: мінімум в’язкості і максимум термодинамічного потенціалу. Це явище відкрило можливість з дуже малими витратами докорінно змінити структуру і властивості широко відомих полімерних матеріалів, оптимізувати склад композитних матеріалів.

У 1981 було зроблено відкриття «Властивості рідких сумішей полімерів у області розшарування» співавтором якого був Євген Лебедєв положення цього відкриття «Властивості рідких сумішей полімерів у області розшарування", воно було покладено в основу створення цілого спектру композитних матеріалів спрямованої дії.

Фундаментальні дослідження Євгена Лебедєва стали опорою для створення і впровадження нових аспектів, наповнених композицій з високими адгезійними, міцнісними, електрофізичними, кріогенностійкими властивостями.

Лебедєв головний редактор «Полімерного журналу», член редколегії видань «Теоретична і експериментальна хімія», «Український хімічний журнал», «Хімічна промисловість України». Ним започатковано новий напрям у полімерній хімії - хімічне полімерознавство. 

«Технологія реставраційних робіт будівельних і фундаментних конструкцій та підземних споруд із використанням реакційноздатних полімерних систем» - це один з напрямів полімерознавства, який розвивається під його керівництвом.

Наукові інтереси Лебедєва включають різні аспекти хімії і фізики полімерів.

  • Розвиток хімії та фізико-хімії функціональних полімерів і полімерних систем;
  • Створення наукових основ регулювання властивостей полімерних матеріалів з функціональними наповнювачами і модифікуючими добавками, що містять реакційноздатні групи;
  • Закономірності зміни макро властивостей у багатокомпонентних полімерних системах під впливом агентів, які змінюють міжфазні взаємодії;
  • Наукові основи цілеспрямованого синтезу олігомерполімерних компонентів для створення кріогенностійких полімерних композицій;
  • Процеси впливу неорганічних наповнювачів на температурний режим синтезу та міцнісні властивості реакційнонаповнених поліуретанів;
  • Наукові принципи створення композицій, що мають позитивний коефіцієнт зміни об’єму при полімеризації, для покриттів спеціального призначення.

Звання та нагороди
  • Заслужений діяч науки і техніки України (1998)
  • Орден князя Ярослава Мудрого V ступеня
  • Премія імені А. І. Кіпріанова (2008 рік)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!