30 грудня - 100 років із дня народження Михайла Гринишина

 Миха́йло Петро́вич Грини́шин (нар. 30 грудня 1921 — 6 жовтня 2016) — український композитор, хоровий диригент, фольклорист, народний артист України (1995), Заслужений діяч мистецтв, почесний член Національної академії мистецтв України.

Народився в містечку Обертин на Тлумаччині (тепер Івано-Франківщина). Закінчив Станіславське музичне училище. В 1947—1950 p. Львівській консерваторії, проте був відрахований за «участь в українській буржуазно-націоналістичній молодіжній організації». Відновив навчання в Одеській консерваторії за хрущовської відлиги в класі Костянтина Пігрова. По закінченні керував Гуцульським ансамблем пісні і танцю Івано-Франківської обласної філармонії. За час творчої роботи в ансамблі М. Гринишин створив десятки самобутніх концертних програм з традиційних творів Гуцульщини, творів сучасних українських композиторів та власних творів.

У 1970—2005 роках викладав в Київському інституті культури на кафедрі хорового диригування, тривалий час очолював кафедру. З 1974 по 1991 був ведучим телепрограми «Сонячні кларнети» на українському телебаченні.

Нагороджений орденом «За заслуги» II ступеня (2008).

Автор понад 50 науково-творчих праць, досліджень, монографій, великої кількості статей, рецензій, зокрема:

Пісні:

  • «Вівці мої, вівці»,
  • «Гей, Карпати»,
  • «Ой, зелена полонина»,
  • «Карпатський гомін»,
  • «Полонинко-гордовинко» та інші.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!