До Дня Незалежності України!


 

Уже за декілька днів ми, українці, відзначатимемо головне державне свято – День Незалежності. Цього року святкуватиметься 29-та річниця Незалежності.

24 серпня щорічно відзначається День Незалежності України - це державне свято, встановлене на честь прийняття Верховною Радою УРСР Акту проголошення незалежності України, що прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді. В цей день по всій країні проходять масові заходи та гуляння. Цей рік не стане винятком і на 24 серпня заплановано низку святкових заходів, однак з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Історія свята

17 березня 1991 року відбувся єдиний в історії СРСР Всесоюзний референдум про збереження СРСР. Одночасно з цим референдумом в Україні за ініціативи Народного Руху України за перебудову було проведено республіканське консультативне опитування: "чи згодні ви, щоб Україна була в складі Союзу Суверенних Республік на підставі Декларації про державний суверенітет України". Позитивно на нього відповіли понад 80% опитаних.

Наслідком ідеологічної боротьби Народного Руху України за перебудову стало те, що референдумом і опитуванням в Україні було легітимізовано мінімум дві абсолютно різні форми союзної держави і зроблено крок до незалежності - зобов'язання республіканської влади розробити і прийняти Декларацію про суверенітет України.

16 липня 1990 Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. У той же день було прийнято постанову "Про День проголошення незалежності України". Пізніше в Кодексі законів про працю Української РСР з'явився запис: "16 липня - День незалежності України".

24 серпня 1991 ВР Української РСР прийняла Акт проголошення незалежності України. 

"Проголосити 24 серпня 1991 року Україну незалежною демократичною державою. З моменту проголошення незалежності чинними на території України є тільки її Конституція (888-09), закони, постанови уряду та інші акти законодавства республіки", – йшлося в тексті документа.

1 грудня 1991 року акт проголошення незалежності було підтверджено на Всеукраїнському референдумі. У червні 1992 року Верховна Рада України постановила: у частині першій статті 73 Кодексу законів про працю України слова "16 липня - День незалежності України" замінити словами "24 серпня - День незалежності України". Тому від 1992 року День незалежності України щороку відзначається 24 серпня.

Святкування Дня незалежності

Основні святкування на державному рівні проходять у Києві, де президент України дає урочистий прийом до Дня незалежності. Також перші особи держави покладають квіти до пам'ятників видатних українців та беруть участь в молитві за Україну, що традиційно відбувається у Софії Київській за участі представників всіх конфесій, які існують в Україні.

В минулому році на місці загибелі Героїв Небесної Сотні було оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання — прозвучали сто ударів дзвону. Таку акцію було проведено і в столиці, і в інших містах країни. Під звук дзвонів на Майдані Незалежності було піднято національний прапор. Військовий хор виконав гімн України, усі охочі поклали квіти героям.

Військовий парад

Протягом кількох останніх років до Дня незалежності України в столиці України проводилися військові паради. Але в 2019 році  військовий парад замінили Ходою Гідності в якій взяли участь представники різних родів військ ЗСУ, ветерани АТО, а також медики, вчителі, спортсмени, дипломати та волонтери. В Ході прийняв участь тпрезидент країни Володимир Зеленський і керівництво держави. Після цього глава держави звернувся до українського народу.



Святкування 29-річниці Незалежності України
Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 29-ї річниці незалежності України», розроблене Міністерством культури та інформаційної політики.

В рамках святкування заплановано церемонії підняття державного прапора в Києві та інших населених пунктах, закордонних дипломатичних установах та військових частинах, урочисті заходи, покладання квітів, тематичні культурно-мистецькі, медійні, виставкові та інші заходи, спрямовані на донесення до широкого загалу інформації про важливі події та персоналії української історії, вручення державних нагород тощо.

Міністерствам та відомствам доручено забезпечити публічну безпеку та порядок під час святкування, а також протиепідемічні заходи з урахуванням вимог законодавства щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

"У цьогорічне святкування річниці Незалежності України закладається дещо нестандартний формат. Зокрема, у Києві планується відійти від проведення традиційних урочистостей на Хрещатику та Майдані Незалежності, надаючи їм більше духовної складової. Саме тому центрами проведення заходів у Києві будуть Михайлівська та Софійська площа”, - зазначив на засіданні Уряду перший заступник Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Президент Володимир Зеленський 12 серпня підписав указ № 318/2020 «Про відзначення 29-ї річниці Незалежності України», доручивши Кабміну розробити та забезпечити реалізацію заходів з відзначення Дня Незалежності України з урахуванням вимог щодо запобігання поширенню хвороби COVID-19.

“Цьогоріч Міністерство закордонних справ України спільно з Українським інститутом підготувало спеціальний формат всесвітнього святкування Дня Незалежності України – великий онлайн-марафон”, - розповіли в МЗС.

Планується, що марафон триватиме майже шість годин.

У його програмі - вітання з усього світу; українські краєвиди; включення з креативної студії МЗС; Україна очима японського туриста у фільмі “Дякую”; сет DJ Sky на фоні Карпатських гір; знайомство з українськими фешнбрендами; привітання ONUKA, NK та інших українських зірок; приготування борщу з Євгеном Клопотенком тощо.

Мова онлайн-марафону – англійська.

Він транслюватиметься на офіційній Фейсбук-сторінці України та на сторінках українських посольств. До святкування зможуть приєднатися глядачі з усього світу – трансляція стартуватиме тричі: о 04:00, 10:00 та 17:00 за Києвом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!