До Дня пам'яті Героїв Небесної Сотні


20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013-2014 років. Пам’ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні.



Саме 20 лютого 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше людей -  48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013 – 2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року за демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями Небесної Сотні .



День Героїв Небесної сотні – це жалобний день, але він не про смерть, а про героїчну боротьбу, самопожертву, готовність українського суспільства захищати незалежність України.

Надзвичайно важливо, особливо під час війни, не забувати те, з чого все починалось. Бо це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Вшанування героїв Небесної Сотні – це вшанування революції гідності, що є одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи сьогодення.

Герої Небесної Сотні прийняли перший бій у війні, яка триває донині. І той бій показав чимало спільного з тим, як діє російська федерація в Україні сьогодні. Бо мета їх така сама, і методи такі самі– знищувати тих, хто дає відсіч, застосовувати терор проти цивільного населення, вбивати беззбройних та беззахисних, у тому числі дітей, жінок і старих людей.

Подвиг Небесної Сотні став цементувальним елементом для єднання нашого народу. Цей подвиг слугує прикладом мужності та звитяги для теперішніх героїв російсько-української війни, які на полі бою дають відсіч підступному ворогові, захищаючи право українського народу на незалежність.

   У цей пам’ятний день відповідально вшановуємо всіх загиблих, хто віддав своє життя у боротьбі за волю своєї країни, чинячи опір ворогові. Адже для всього світу вони стали прикладом жертовного відстоювання європейського вибору країни, її демократичних цінностей.


Детальніше про події тих днів та героїв Небесної Сотні можна почитати в Інформаційних матеріалах Інституту  Національної Пам'яті за посиланням  https://bit.ly/3XIc9KY 





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!