ДО ДНЯ ВИЗВОЛЕННЯ ОДЕСИ ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ!

10 квітня - особлива дата для кожного одесита. Саме в цей день 1944 року місто було повністю звільнено від німецько - нацистських окупантів. 10 квітня -не тільки день вшанування визволителів міста від нацистської орди, ця дата давно уже стала одним із символів Одеси, мешканці якої відомі не лише своєю гостинністю, гумором та дружнім ставлення до будь - якої нації, але й волелюбністю, мужністю, готовністю пожертвувати всім заради свободи свого міста, своєї землі.




У ніч на 10 квітня війська 8 - ї гвардійської, 6 - ї і 5 - ї ударної армій при сприянні партизан після короткої артилерійської підготовки атакували супротивника в Одесі. Війська 8 - ї гвардійської армії увірвалися західну частину міста, а з’єднання 6 - ї і 5 - ї ударної армій тиснули на ворога з півночі і північного заходу. На 10 годину ранку 10 квітня Одеса була повністю звільнена радянськими військами. Ворог втратив під Одесою 160 тис. солдатів і офіцерів. За 907 днів окупації в місті загинуло 82 тис. Його мешканців. Ще 78 тис. людей були відправлені на примусові роботи до Німеччини. За героїзм і відвагу, проявлені в боях за місто, 14 осіб були удостоєні звання Героя Радянського Союзу, більше 2 тис. 150 чоловік нагороджені орденами і медалями СРСР. 1 травня 1945 наказом Верховного Головнокомандуючого Одеса була оголошена містом-героєм. До речі, Одеса одна з перших чотирьох міст, які здобули це почесне звання поряд з Ленінградом, Сталінградом і Севастополем! Указом Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 за видатні заслуги перед Батьківщиною, мужність і героїзм, проявлені трудящими міста в боротьбі з німецько - фашистськими загарбниками, місто - герой Одеса  нагороджено орденом Леніна і медаллю «Золота Зірка».



Час невблаганно рухається вперед, проте Одеса пам’ятає усіх, хто за неї воював, і кого вона втратила. Ми завжди залишимося у неоплатному боргу перед героями-визволителями, чия історична перемога дала нам мир, свободу, добробут та спокій у наших родинах. Низький уклін та щира вдячність ветеранам , які не схилили голову перед поневолювачами, які виховали наступні покоління – сильні духом і вірні ідеалам добра і справедливості. Бажаємо вам добра, здоров’я, довголіття, бадьорості духу, любові оточуючих! Ми ніколи не забудемо ваш подвиг, честь вам і слава!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!