Вклонімось низько тим, хто загасив нестримну силу Чорнобильського вогню...


 26 квітня 1986 року при проведенні проектних випробувань стався вибух, що повністю зруйнував четвертий реактор станції і спричинив значне забруднення навколишньої території радіоактивними речовинами. Внаслідок цієї аварії було повністю евакуйовано населення Прип'яті, Чорнобиля та всіх інших населених пунктів у радіусі 30 км навколо станції, а сама аварія є однією з найбільших техногенних катастроф в історії людства.



 26 квітня 1986 року для всього світу став втіленням скорботи. Ось уже 34-й рік ми згадуємо цю велику трагедію, цей Чорнобильський смерч, який забрав життя багатьох людей і зараз завдає шкоди здоров’ю мільйонів українців.

Нам горе люте
 Миром перебути,             
Нам поховати 
Зло в бетон і бронь, 
І – не забути! 
– Доки світ і люди,
Синів землі, що відвели вогонь.
Б. Олійник   
34 роки минуло, 34 роки болючої пам'яті викарбовано в історії... 
     Пройли роки й природа в зоні відчуження, немов отримала нове життя. Розрослися дикі насадження, повернулися звірі й птахи, їм не важлива висока радіація, їм важлива тиша та спокій в зоні відчуження. Та ця ідилія була не довгою. З 4 квітня територію Чорнобильскої зони охопили пожежі. Остаточно ліквідувати пожежі не вдолося й до сьогодні.
    Й знову людина не замислюючись шкодить собі та навколишньому середовищу. Обсяг пожеж неймовірно великий. 
І знов дзвони Чорнобиля стоголосять: "Пам'ятай! Не повтори!"



Весни обірване суцвіття,
Ядуче полум'я
І смерть....
останній тиждень
 Того квітня
 І найстрашніший в сіті Герць.
                   В. Колесніков


   Тож зробімо все можливе і неможливе, аби подібні трагедії більше ніколи не траплялися.
   В лиці наших односельчан Бушуєва Василя Валерійовича, Пирога Володимира Володимировича та Сотніченка Антона Олексійовича висловлюємо щирі слова подяки всім ліквідаторам за їх мужність, героїзм та самопожертву. Ми не забудим тих, хто незамислючись приборкував невидимого демона Чорнобильської АЕС. Низький уклін Вам за те , що ціною свого здоров'я, ризикуючи життям, Ви рятували всіх нас, та  подарували майбутнє мільйонам українців. Героям-ліквідаторам та їхнім родинам зичимо міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру і добра!
Вклоняємось пам'яті ліквідаторів, які вже давно відійшов у вічність!




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

КОНЦЕРТ ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ!